Royal Bled - Kraljeva hiša, Slovenija

Kraljeva hiša se nahaja na Bledu s čudovitim razgledom na Karavanke in Julijske Alpe, tik ob svetovno znanem golf igrišču Royal Bled. Zgrajena je bila že davnega leta 1938 in je pravi biser pokrajinske arhitekture. Njeno notranjost krasijo freske in štukature priznanih slovenskih slikarjev in kiparjev.
Po obnovi, pri kateri smo imeli čast sodelovati tudi mi, je hiši bila vrnjena njena prefinjenost in domačnost.

Lahkotna izvedba vetrolova na severnem delu Kraljeve hiše z vstopom na teraso, ki se zlije z okolico in ne posega v zunanji izgled objekta, kar je še posebej pomembno pri spomeniško zaščitenih objektih. Rešitev smo dosegli z vrati 300 thales, ki so popolnoma steklena.

Svetlost in odprtost prostora na samem vhodu je zelo pomembna. Dosegli smo jo z izbiro kril v čistem steklu brez profilov ter skritim pogonom tipa 300 thales.

Standardna vrata 300 na hodniku preprečujejo prepih in vdor hladnega zraka. Izvedba s skritim pogonom v spuščen strop in odpiranjem krila v steno poskrbi za maksimalno čisto prehodno odprtino in je optimalna rešitev v primeru, kjer ni prostora za odpiranje krila.

Teleskopska avtomatska drsna vrata 300 T odpirajo prehod v trgovino s pestro izbiro športnih oblačil in dodatkov. Nudijo maksimalni izkoristek prostora in velikost prehoda, saj se dve krili zložita ena za drugo. Možna je tudi izvedba dvostranskih teleskopov, kjer se po dve krili zložita v levo in desno stran.

Požarna evakuacijska avtomatska drsna vrata 300 EF omogočajo enostaven prehod, saj delujejo kot klasična drsna vrata. V primeru požara pa se drsno zapahnejo in omogočajo evakuacijo s krilnim odpiranjem.

 

Arhitektura: Sadar + Vuga
Fotografija: Ajda Žagar
Vrata: 300, 300 thales, 300 T, 300 EF